Straatagets Kontor har sammen med Hemmed Tækkefirma og Aarhus Universitet sat sig få at øge produktionen af danske tagrør til stråtag ved at lave forsøg med at udplante de rette planter på lavbundsjorder. Projektets mål er at udvikle et koncept for højværdiafgrøden tagrør på dele af de arealer, der i de kommende år tages ud af drift. Til gavn for klima, vandmiljø og biodiversitet.
Brannatura har teamet op med InnovaConsult, Crispy Foods og Teknologisk Institut i udviklingen af nye plantebaseret produkter. Her vil de udfordre tekstur, smag og næringsstoffer ved at kombinere forskellige plantebaseret proteinkilder, svampebaseret ingredienser og forarbejdningsmetoder.
Nordicflexhouse, Nabofarm og Teknologisk Institut er gået sammen om at udvikle et bæredygtigt fødevareproduktionssystem, som kan anvendes til produktion af jordbær og babyleaves ved brug af vand og organiske næringsstoffer.
FoodOp har sat sig for, sammen med DTU og J.Nørgaard Kantiner, at udvikle en varmeledende IoT vægt, der kan bruges til at måle madspild. Teknologien vil automatisere den måde madspild måles i professionelle køkkener, give indsigt om de spisende gæsters smagspræferencer og samtidig sikre, at varme retter holdes varme under en servering ved at overføre varme fra et underlæggende varmeelement.
GinMania vil tilbyde en helt ny oplevelse ad ready-to-mix drinks både med hensyn til indholdet og emballagen. Derfor er de fire ejere af GinMania gået sammen med Aalborg Universitet, Cameleon Creatives og J. Krebs & Co om at udvikle den nye emballage.
Emballagen skal desuden være med til at øge holdbarheden og bibeholde kvaliteten på drinken.
Aurelis har sat sig for at lave velsmagende og plantebaserede fødevareprodukter med tangarten søl. Aurelis har teamet op med Københavns Universitet og KOST og sammen skal de arbejde på at finde de helt rette smage og produkter, så forbrugerne forhåbentligt kommer til at spise meget mere tang i fremtiden. Teamet har løbende forbrugerne med i produktudviklingen, så produkterne matcher deres præferencer bedst muligt.
Virksomheden Nexø Vodbinderi ApS er gået sammen med Roskilde Universitet, Blue Research ApS og ivandet ApS om at genanvende restmaterialer fra fiskerierhvervet. Med projektet ønsker partnerne på Bornholm at kortlægge og indsamle kasserede trawl fra fiskerierhvervet og genanvende disse i dyrkningssystemer til opdræt af blåmuslinger.
Virksomheden Thorsen Teknik er gået sammen med Teknologisk Institut og AgriRobot om at udvikle en fuldt automatiseret robot til mekanisk renholdelse. Robotten opererer i marker, der anvendes til produktion af træbiomasse, og skal være uden fysisk overvågning og med ikke-kemiske ukrudtsværktøjer. En af sidegevinsterne ved robotten bliver forhåbentlig forbedring af både jordforholdene og arbejdsmiljøet.
Virksomheden BrainBotics er gået sammen med Syddansk Universitet, Møn Tang og Coastgrass om at sikre udnyttelse af strandopskyl (primært ålegræs) som bæredygtig bioressource i fremtiden. Ved at identificere og opsamle strandopskyl, før det nedbrydes eller blandes med andet materiale, kan værdien af bioresourcen optimeres og værdikæden udbygges. I projektet vil partnerne udvikle en prototype af et Early-Warning System til hurtig identifikation af biomasse i vand samt analysere den opsamlede bioressource i forhold til kvalitet og renhed. Strandopskyl ophobes i store mængder på kysten af strøm, bølger, tidevand og storme. I Danmark består den største fraktion af ålegræs, som ofte behandles som affald. Der findes i dag ikke en praktisk løsning til problemet, som tager højde for den værdi, biomassen har som komponent i bæredygtige produkter. Dette vil partnerne i projektet her ændre på.
Virksomheden Kødbyens Is er gået sammen med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Beyond Leather Meterials og Gasa Nord Grønt om at udvikle nye produkter, hvor æblepulp fra juiceproduktionen anvendes. I dag er æblepulp et affaldsprodukt, som ender i biogasproduktion, men hvis dette i stedet kan anvendes i fødekæden, vurderes det til at være op til tre gange mere CO2-effektivt. Derfor vil partnerne bag projektet ApplePom bruge fermenteret æblepulp til at producere en ny type is samt plantebaseret læderalternativ til håndtasker m.v.
Nature Preserve har udviklet deres egen Lovi Juice baseret på frysetørring og puréer af overskudsfrugt og grønt, og med en tilhørende QR-kode, der oplyser om produktets rejse fra jord til bord, og det klimaaftryk, det har efterladt sig undervejs. Nu står de overfor udviklingen af softwaren, så den nemt kan tilpasses alle fødevarer og det gældende lands klimamålsætninger. Softwaren skal udvikles i samarbejde med Aalborg Universitet, der besidder den rette viden om Life Cycle Assessment og produkters CO2-aftryk, og virksomheden EtOH skal køre test på deres produkter.
Mere end 12% af danskernes madspild består af brød og andet bagværk. Hos Hjortu Destilleri vil de i samarbejde med Teknologisk Institut og Pure Shots udvikle en bæredygtig spiritus baseret på det bagværk, som ellers bliver kasseret hos bagerier og i detailhandlen. Hjortu Destilleris primære formål er at udvikle og producere bourbon-inspireret whisky lavet udelukkende af danske råvarer. Den mission indebærer også, at de indsamler og udvikler egne gærstammer fra naturen.
Forestil dig, at du kan spotte, hvad de næste fødevaretrends bliver, inden de reelt opstår. Delidrop har sat sig for at udvikle et datadrevet værktøj til netop at spotte fødevaretrends og prognosticere den fremtidige udvikling. Det skal give dem struktur på trenddata, således at denne viden kan komme fødevarevirksomheder til gode i deres produktudvikling. I projektet er der sat et stærk team fra Aarhus Universitet, Institut for Elektro- og Computerteknologi, Trustworks og Bangs som testvirksomhed.
Agrifarm er ambitiøse, når det kommer til visionerne for at minimere klimagasser fra stalde. De vil sammen med Samson Pumps og Aarhus Universitet udvikle et helt nyt koncept for håndtering af gylle i stalden, der betyder, at opholdstiden i stalden for gylle er meget kort og med så lille en overflade, at emissionerne af specielt metan og ammoniak vil være absolut minimale og til stor fordel for vores klima.
Virksomheden BRØL er gået sammen med Zymoscope og Københavns Universitet om at udvikle en øl produceret på overskudsbrød og -ris. Målet er at udvikle en øl baseret på 100% overskudsprodukter. På samme tid vil der være fokus på at sikre en god smag på trods af det varierende indhold af ingredienser, der er i overskudsbrød og -ris.
Virksomheden BÆLG er gået sammen med Teknologisk Institut og Solskin/Bornholms Ismejeri om at arbejde med fokus i cirkulær økonomi. Der er primært tale om brug af aquafaba (kikærtevand), som er et restprodukt fra BÆLGs nuværende produktion af dansk, økologisk KLIMASØD® konfekture lavet på danske bælgfrugter.
Udvikling af to nye elementer skal blive til utallige økologiske og sukkerfrie snacks
Virksomheden The Organic Crave Company ApS er sammen med Teknologisk Institut og en dansk chokoladeproducent ved at udvikle to elementer til deres snackprodukter: En binder og en højprotein crunch. Begge sukkerfrie og økologiske. Elementerne skal kunne kombineres og modificeres, så de hver for sig, sammen eller tilsat andre ingredienser, kan give uanede muligheder inden for udviklingen af økologiske og sukkerfrie produkter.
Mangler du også en plantebaseret gourmetpølse til tapasbordet eller som pizzatopping? Den er på vej.
Virksomheden Planteslagterne er gået sammen med Teknologisk Institut og Foodture om at udvikle en skærbar plantebaseret pålægspølse, som kan fungere som alternativ til animalske pålægspølser. Partnerne vil udvikle en pølse, som bidrager med umami og forhøjer indholdet af protein og fibre i et plantebaseret måltid. Produktet skal laves ved minimal forarbejdning og af økologiske råvarer.
Vidste du, at op imod 45 procent af alle voksne danskere er generede af søvnproblemer?
Virksomheden Warmings vil udvikle et produkt af bioaktive fødevarekompenenter, som skal hjælpe danskerne til en bedre søvn. Sammen med Teknologisk Institut og Gourmet Bornholm vil Warmings undersøge hvilke ingredienser, som har en dokumenteret effekt på forbedret søvn.
Hvad er det den saftige røde bøf har, som en rødbede ikke har? Det korte svar: Umami.
Smag er en udfordring, når man arbejder med plantebaserede produkter. Ifølge en undersøgelse har 78% af de adspurgte forbrugere oplevet plantebaserede produkter, der ikke levede op til deres forventninger. Det vil virksomheden Umamamia gøre noget ved. Derfor er de gået sammen med Teknologisk Institut og White Labs Copenhagen om at udvikle et økologisk umamisubstrat, som skal løfte smagsoplevelsen ved kødsubstituerende produkter.
Tænk, hvis du kunne genbruge blandet affald fra fødevareforsyningskæden i stedet for at skulle sende det til forbrænding eller på lossepladsen...
Det kan man muligvis i fremtiden. Takket være virksomheden BlueBenu. I et Food & Bioresource Innovation-projekt skal de udvikle et HTL-anlæg til genbrug af plast blandet med madaffald. Og i dette projekt vil de sammen med Aalborg Universitet og virksomhederne StepUp Solutions og Alfa Laval Copenhagen udvikle og validere teknologien.
Næsten 50% af alt processeret frugt og grønt går til spilde eller bruges til andre formål.
Og en stor del af madspildet sker allerede i fødevareforsyningskæden. Det har Anantha Peramuna og resten af teamet bag Nature Preserve sat sig for at lave om på. Virksomheden Nature Preserve har udviklet en teknologi og en transportabel enhed, som kan bearbejde frugt og grønt til langtidsholdbare ingredienser. Hermed kan de sætte ind når som helst og hvor som helst og dermed tilbyde lokalt producerede produkter. I projektet vil Nature Preserve, i samarbejde med København Universitet og Kandy Spice, udvikle metoder til at forarbejde overskydende grøntsager til højkvalitets- og langtidsholdbar puré ved hjælp af deres transportable teknologi.
Æblecider eddike kan muligvis meget mere, end du går og tror…
Tænk hvis det kunne skrue op for din fedtforbrænding? Netop dette er en af de faktorer, som Henrik Dörge fra virksomheden Medbroker skal kigge nærmere på i et Future Food & Bioresource Innovation projekt. I samarbejde med DTU og Køges Kost Koncept skal de udvikle æblecider eddike prebiotika produkter med optimeret smag, som skal hjælpe til vedligeholdelse af kropsvægt og fedtreduktion.
Fra sort til grøn ammoniak
180 millioner tons ammoniak produceres årligt på verdensplan med en udledning på op til 8kg CO2 per kg. ammoniak. Tænk hvis ammoniak produktion kunne gøres 100% grøn?
Det er, hvad projektet Power2Ammonia med Søren Bjerregaard Pedersen fra virksomheden Hydrogen Valley i spidsen har sat sig for. I projektet vil Hydrogen Valley sammen med Aalborg Universitet og Green Hydrogen Systems lave de første undersøgelse af, hvordan små lokale ammoniak-producerende-enheder, baseret på lokalt produceret vedvarende energi og elektrolysebrint kan udvikles.
Var du klar over, at restprodukter fra bl.a. animalsk produktion kan skabe store miljømæssige problemer?
Det er et faktum. Og derfor har Lundsby Biogas med deres projekt sat sig for at finde en løsning på problemet. De vil sammen med Aarhus Universitets Institut for Ingeniørvidenskab og Ammonogas A/S skabe en teknologi, som skal omdanne forskellige biomasser til gødningsprodukter og energi. På den måde kan gylle, slagteriaffald og husholdningsaffald skabe værdi og komme til gavn for miljøet.
’Fri for’ og vegansk - to af de mest populære fødevaretrends lige nu.
Nordicchufa vil udvikle et produkter, som kan sætte flueben ved begge. I samarbejde med DTU og Kele & Co. vil de lave plantebaseret koldskål og is baseret på chufa og plantebakterier. Under projektet vil de finde frem til den helt rigtig smag og tekstur, så produkterne kan blive en succes blandt planteglade forbrugere.
Kvasir Technologies vil med deres projekt omdanne restprodukter fra landbrug og andet biomasse til olie, der kan bruges som skibsbrændstof. Virksomheden har allerede patent på teknologien, men vil i projektet videreudvikle og udbrede den i samarbejde med Aarhus Universitet og Bio2oil.
Lækker blød flødeis med sundhedseffekt.
Normalt rimer flødeis ikke ligefrem på høj ernæringsmæssig værdi, men det vil Hansens FlødeIs få det til. De vil skabe en isvaffel og en ispind målrettet småt spisende. Isen skal vække minder med den gode velkendte smag af flødeis, samtidig med, at de småt spisende får den næring de behøver. Projektet udføres i samarbejde med Friis-Holm Chokolade og Københavns Universitet.
En god bøf og en kold gin & tonic at skylle ned med – begge dele fremstillet af resterne fra den aarhusianske ginproduktion.
Njord Gin vil med deres projekt udvikle en lækker og nyskabende, fermenteret tonic, som passer perfekt til deres velsmagende gin, samt krydresalte, som kan give smag til både kød, fisk og grøntsager. Begge prototyper udvikles på restprodukterne fra Njords egen ginproduktion. Projektet sker i samarbejde med Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og Min Mad.
Hvor længe kan koteletterne i køledisken egentlig holde sig?
Nogle gange op til seks dage mere end der står på pakken, ifølge AmiNIC. Derfor vil AmiNIC udvikle en ny sensor, som skal kunne forudse hvornår et specifikt stykke kød eller fisk ikke er forsvarligt at spise mere. Sammen med Aarhus Universitet og TekPartner A/S vil virksomheden udvikle en teknologi, som kan bringe både økonomiske og miljømæssige fordele.
Fra rester til lækre chips... Extrapreneur vil med deres projekt udvikle en teknologi, som skånsomt kan afemballere brødrester fra detailhandlen. Brødresterne skal derefter genbruges og Extrapeneur vil bl.a. udvikle en lækker sprød brødchips. På den måde slår de et slag for kampen mod madspild, i samarbejde med Teknologisk Institut, EcoCircle ApS og Plantekompagniet ApS.
From waste to valuable ingredient!
Camilla og Marianne fra virksomheden Fruit-Up har taget deres projekt til det næste step: Nemlig fra et POP-projekt til et Development-projekt hos Future Food Innovation. I 2.0-projektet vil Camilla og Marianne sammen med Samsø Bær, Expleris og Teknologisk Institut undersøge, hvordan Pektin fra Cashew-æblet kan imødekomme det stigende behov for naturlige fortykningsmidler til ’Clean label’-producenter.
Undervægt er et problem, som fylder mere og mere i sundhedsdebatten, og som bl.a. fører til længere indlæggelse. Den problematik vil ToftCare A/S søge at imødekomme med projektet. ToftCare har allerede pulverløsninger på markedet, som tilføjer ekstra protein til kosten, men virksomheden har fundet et hul i markedet inden for supplementer til mellemmåltider. Derfor vil ToftCare sammen med Aalborg Universitetshospital - Kulinarium, Engredo og Pedersen Medical udvikle en pastil, som kan give det nødvendige proteintilskud til mellemmåltiderne.
14 dage eller 14 år gammel whisky?
I den whisky, som Tobias Emil Jensen fra EtOH Spirits udvikler med sit Development-projekt, er der ingen forskel. EtOH Spirits har udviklet en prototype reaktor, som gør det muligt at modne whisky på 14 dage. Sammen med Fødevareinstituttet ved Københavns Universitet, Designer Nanna Guldbæk og maskinbyggerne BD Welding and Equipment vil Tobias Emil Jensen videreudvikle fire nye typer whisky, som skal give en unik smagsoplevelse på niveau med de langtidsmodnede whiskyer, der ellers er på markedet.
Hvordan bliver insektprotein en naturlig del af din bæredygtige kantinebuffet?
Ifølge BUG AMOK er svaret en bugotto. Bugotto er en risotto med dansk insektprotein, spelt, grønt og tørrede svampe. I Future Food Innovation-projektet har Charlotte fra BUG AMOK samlet et hold af dygtige madforskere fra Aarhus Universitet, Ingeniørhøjskolen og InnovaConsult til at udfolde potentialet.
Tænk hvis du kunne undgå at tage kosttilskud og i stedet bare drikke et glas kombucha ... De fleste veganere tager B12-kosttilskud, og generelt tager mange mennesker probiotiske kosttilskud. Men en ny kombucha vil kunne erstatte disse kosttilskud i den nærmeste fremtid. Andrei Ogrezeanu fra virksomheden Olden arbejder sammen med Aarhus Universitet - School of Engineering og ISI Food Protection om at skabe en kombucha med nok B12 til at kunne erstatte veganers kosttilskud, og som kan holde mere end 6 måneder på butikshylden, en stor udfordring, som branchen står overfor.
Vidste du, at almindelig ost har et klimaaftryk, der ligger lige under oksekød? Af den grund er markedet for veganske oste i vækst, men der findes endnu ingen lokale danske kvalitetsversioner af den veganske ost. Det vil Christian Majgaard fra virksomheden DICAS lave om på. I et Future Food & Bioresource Innovation projekt skal Teknologisk Institut og Mad Synergi hjælpe DICAS med at udvikle en vegansk skæreost og smøreost – lavet på danske råvarer med et lavt klimaaftryk.
Forbrugere med synkebesvær har ofte problemer med at finde velsmagende og næringsrige måltider. Det skal et nyt samarbejde mellem Mello IVS, Teknologisk Institut og Pack Design gøre op med. I projektet udvikles en løsning til produktion af fødevarer med samme smag og udseende som gængse produkter men med en forbedret konsistens i forhold til synkebesvær.
Hvem kan ikke lide nybagte varme vafler? Vaffelbaronerne vil i samarbejde med Center for Industri og Flexmatic sørge for, at man som hotelgæst får mulighed for at lave sine egne vafler i morgenmadsbuffeten, når man er på hotel. De er i gang med at udvikle teknologien til en ny automatisk vaffelstation hvor sikkerhed, hygiejne og funktionalitet er i højsædet.
Green Gourmet laver frysetørrede kålprodukter, som skal kunne bruges direkte og tilføjes som bioaktiv i div. fødevarer. I Future Food Innovation-projektet samarbejder Ulla fra Green Gourmet med Aarhus Universitet – Institut for Klinisk Medicin, Herrens Marks ApS, InnovaConsult ApS, OrKLA Foods og Naturli’ Foods om at udvikle produkter, der skal hjælpe til en sundere livsstil og imødekomme det stigende samfundsproblem med overvægt og livsstilssygdomme i befolkningen.
Brannatura Aps har i samarbejde med InnovaConsult, Møllerup Brands og Københavns Universitet udviklet hidtil usete plantebaserede drikkevarer, der bl.a. er rige på proteiner og mineraler, og som både er sojafri, mælkefri, glutenfri og laktosefri. Disse drikke er et sundere og mere velsmagende alternativ til eksisterende mælkealternativer...
POP-projektet Waste to wealth handler om at udvikle bæredygtig emballage og skabe merværdi af overskudsfrugt. Cellugy, Merry Berry, ISI Food Protection og Aarhus Universitet Food og Molekylær biologi vil i projektet udvikle en frugtsnack, der samtidig er indpakket i en biobaseret og komposterbar emballage.
CPH Beverage servicerer horesta markedet med fadøl, specialøl og komplette postmix-løsninger til sodavand og frugtdrikke. I Future Food Innovation-projektet sammenarbejder de med ISI Food Protection, 365 Grader og Aarhus Universitet om at udvikle drikkevarer med et reduceret sukkerindhold...
Danmarks Smukkeste Kaffefarm er et projekt mellem Champost, Teknologisk Institut, Smukfest, Peoplez, TagTomat og Peter Larsen Kaffe, der med støtte fra Future Food Innovations POP-pulje vil udvikle og teste et cirkulært økonomikoncept med genanvendelse af kaffegrums som gødningsmateriale i plantesække.
Vidste du, at for hver eneste cashewnød, der vokser, sidder der en frugt på størrelse med et æble, som man smider ud, når nødden høstes? Camilla og Marianne har med deres nystartede virksomhed Fruit-Up set en mulighed i at udnytte dette restprodukt fra cashewnødder. I projektet skal udnyttelsen af cashewæblet undersøges med fokus på at ekstrahere naturligt pektin. Fruit-Up samarbejder med Guru Snack, Larsen & Birkeholm A/S og Teknologisk Institut.
Gaia Trade Nordic vil i projektet med Roskilde Universitet, FleXoco ApS og 1A Food Consulting udvikle en sundere kaffe ved at anvende en lavsyrlig kaffe og blande det med medicinske svampe. I Danmark, hvor vi drikker meget kaffe, er det spændende at undersøge, hvordan man kan øge kaffens sundhedsværdi...
Green Grow Automatics udvikler et lukket, automatiseret dyrkningssystem til private forbrugere og restauranter i de arktiske egne med mangel på friske grøntsager. I et FFI POP-projekt udvikler og tilpasser Green Grow Automatics, Aarhus Universitet, Sustainable Systems og Godthåb Bryghus systemet, så flere afgrøder kan dyrkes...
Morten Kruse fra Funtional Juice har søsat projektet GreenStart, der skal udvikle specialdesignede grøntsagsjuicer og smoothies, der skal sikre optimal ernæring og give patienter appetitten tilbage. Projektet er et samarbejde mellem Functional Juice IVS, High on Life, ISI Food Protection, Aarhus Universitet og Regionshospital Nordjylland.
Erik Tybirk arbejder med forædling af raps og har fundet ud at mindske mængden af bitterstoffer i raps. I dette projekt vil han i sammenarbejde med Smagens Univers, Seedcom A/S, Aarhus Universitet færdig udvikle en ny, sund slags rapsbroccoli med glucosinolater, der har sygdomsforebyggende effekter...
Nørrebrew har haft stor succes med deres koffeinrige læskedrik ”Maté Maté,” der er baseret på sydamerikansk Maté-te og produceret udelukkende på naturlige økologiske råvarer. I projektet har Nørrebrew, i sammenarbejde med Naturfrisk, New Basics og Syddansk Universitet udviklet nye produkter, der kombinerer smag med andre interessante komponenter...
Peter Bottos er en mand med et innovativt mindset – og en mand, som har kastet sig over et nyt innovationsprojekt: Udvikling af en vegetarisk postej baseret på friske råvarer og kærnemælksvalle. Sammen med Erhvervsakademi MidtVest, Insikt og Nordic Food Ferm skal produktet udvikles med særlig fokus på at få sammensat den rette konsistens og at få udviklet en holdbarhedsfaktor baseret på brugen af spirer i produktet...
I projektet Premium-Stevia vil virksomheden ved samme navn i samarbejde med InnovaConsult ApS, Kennedy Consult & Education IVS og Aarhus Universitet arbejde med at udvikle sødemidlet stevia i en ny og bedre kvalitet. På sigt håber Premium-Stevia at kunne sælge en premium kvalitetsstevia som et naturligt sødemiddel til high-end nærings- og nydelsesmidler.
Roden Yacon er et nyt, alternativt og naturligt sødestof fra Peru. UCL Erhversakademiet, Q-Organic, BIOGAN og Expleris ønsker sammen at udvikle produkter med yacon til det danske marked i et Future Food Innovation POP-projekt. Her skal de helt rigtige produkter udvikles til markedet, så yacons gode egenskaber kommer til sin ret...
Kan man lave et kosttilskud af danske, økologiske jerseykøers modermælk? Det vil Salsbjerg Mejeri i samarbejde med Aarhus Universitet Food, A-Z Trading og Danace undersøge i et POP-projekt. Der skal laves test og analyse af colostrums egenskaber for at kunne udvikle og målrette produktet til de rette forbrugere...
Soup Nerds vil udvikle et nyt suppekoncept, hvor det er afgørende at udvikle kødfrie grundsupper af høj kvalitet. Igennem projektet har et samarbejde imellem VIA Ernæring og Sundhed, Domestic restaurant og InnovaConsult udviklet og testet anvendelsen af ingredienser med funktionelle egenskaber.
Se pressemeddelelsen "Future Food Innovation hjalp Soup Nerds fra idé til butik"
Efterspørgslen på vegansk is bliver større og større, men hvordan producerer man en økologisk, vegansk is, hvor konsistensen er i top?
Sabine Pape fra virksomheden LACTO Technology har med et Development-projekt sat sig for at finde svaret. Med projektpartnerne Aarhus Universitet – Ingeniørhøjskolen, Kvix, Din Fødevarekonsulent og AU FOOD vil virksomheden finde frem til råvarer og ingredienser, der kan bruges som emulgator i økologisk vegansk is, for at imødekomme en mangel på markedet.
Hvide duge, levende lys, grønne omgivelser og antikke møbler. Har du tænkt på, hvordan omgivelserne påvirker en spisesituation? I dette projekt vil Johan Knattrup Jensen og Mads Damsbo fra virksomheden Makropol sammen med partnere udvikle en spiseoplevelse, der forener gastronomi og virtual reality. To cases med is og østers er omdrejningspunktet for at undersøge, hvad virtual reality gør ved spise- og smagsoplevelsen med henblik på videreudvikling af konceptet til patientgrupper. Projektpartnerne er Restaurant Babylon ApS og Aalborg Universitet – Multisensory Experiencelab.
Bleer, børn, ulvetime og alt for lidt tid.
Mange forældre kender følelsen af for lidt tid, når de små i familien skal have mad. Men hvordan giver man børnene lækker, næringsrig kost på kort tid i den travle hverdag? Det vil Christine Sønderby og Ditte Julie Jensen finde en løsning på i deres Development-projekt. De vil udvikle to typer økologiske shake-and-bake brødblandinger fri for salt og sukker – et bondebrød og en sød blanding, som henvender sig til spædbørn fra seks måneder og op. Projektpartnerne er Aalborg Universitetshospital - Kulinarium, Tapperiet og Pack Design.
Virksomheden Syngja vil optimere og bevare insekters enestående næringsprofil i deres drikkevarer - især det vigtige B12-vitamin, som ellers kun findes i animalske produkter. I deres Future Food Innovation-projekt samarbejder de med Asiros Nordic, CILNorth, Teknologisk Institut og Bugging Denmark.
Tangkaviar, tangperler og tangpesto. Far og søn, Jens Møller og Jens Christian Møller, som står bag virksomheden, Tang-Huset, har specialiseret sig i at udvikle nye og innovative produkter med tang. Nu vil de sammen med InnovaConsult ApS, P. FLÆNG, KMC, Aarhus Universitet og Regionshospital Nordjylland udvikle og teste et nyt vegansk alginatprodukt, der skal understøtte og forbedre atleters restitution og performance.
I projektet TapDraft vil virksomheden Bar og Tap Concept i samarbejde med Carlsberg Danmark, T+H elektronik service, Liborius, Herslev bryghus og Københavns Universitet udvikle prototyper af elektroniske sensorer, som kan følge kvaliteten af fadøllen helt frem til, at den tappes hos kunderne...
I projektet vil WY Distillery ApS vha. nye behandlingsmetoder undersøge, hvordan man kan modne alkohol hurtigere for at opnå en bedre smag. De samarbejder med Ingeniørhøjskolen under Aarhus Universitet, Brænderiet Enghaven og Artlinco.
Årø Vingård producerer vine af egne druer og æbler. Sammen med Aalborg Universitet, Vinspecialisten Haderslev og Aarøsund Badehotel vil Årø Vingård udvikle nye vintyper, der imødekommer forbrugernes og restaurationernes ønsker til danske vine, bl.a. i forhold til at styrke den fremtidige drift og produktionsprocesserne på Årø Vingård...
Njord Gin fremstiller højkvalitetsgin baseret på urter, bær og blomster fra den danske natur. Sammen med Restaurant Domestic, Cocktail-konsortiet og Aarhus Universitet har de startet projektet Liquid Gas-tronomy Laboratory. Over det næste år vil de, i samarbejde med en række producenter, opfinde nye hybridprodukter, alle baseret på gin.
Toft Care producerer ernæringsprodukter i pulverform særligt til sundhedssektoren til småtspisende patienter. I projektet samarbejder Toft Care med Aalborg Universitetshospital, VIFU og InnovaConsult om at udvikle nye produkter, som eksempelvis mellemmåltider.
Støt En Ko er et oplevelses- og læringstilbud om danske landbrug, primært henvendt til daginstitutioner. Med hjælp fra Future Food Innovation har Støt En Ko i sammenarbejde med Småkageriet, 365 Design og VIA Ernæring og Sundhed udviklet et nærende snackprodukt målrettet Støt En Kos børnehaver.
Pure Shots udvikler og producerer shots af høj kvalitet, baseret på rene råvarer og uden aromastoffer. I Future Food Innovation-projektet skal Pure Shots i samarbejde med Aarhus Universitet, Innovaconsult og andre aktører udvikle nye spændende smagsvarianter, som ikke før er set på markedet.
Hvad gør man med alkoholrestproduktet fra produktionen af alkoholfri øl? Oftest hælder man det ud – noget, som Lars Kromand, Peter Anter Schrøder og Ole Vindfeldt fra Skanderborg Bryghus vil lave om på. Med den ambition vil Skanderborg Bryghus sammen med Pure Shots, Aarhus Universitet og Ipsen Consult undersøge bryggemetoder og bedre anvendelsesmuligheder for restprodukter fra alkoholfri øl.
Rævhede Naturprodukter sælger skinker til en række restauranter og detailledet. I projektet arbejder Rævhede Naturprodukter sammen med Tub-ex, ISI Food protection og Københavns Universitet på at verificere en ny produktions- og modningsmetode, som både tager hensyn til kvalitet, produktionsomkostninger og bæredygtighed.
Kramers Is har allerede succes med deres is lavet på naturlige råvarer, uden sødemidler og med smag og konsistens i fokus. I projektet vil de i samarbejde med VIA University, LACTO Technology og Aabybro Mejeri udvikle tre nye varianter af is, som imødekommer tidens trends med sukkerfri, laktosefri og veganske fødevarer.
Humlum er markedsleder i Danmark indenfor produktion af tarteletskaller. I projektet ønsker de at udvikle nye køledejsprodukter, hvor den sundhedsmæssige værdi, kvalitet og holdbarhed går hånd i hånd. Her er Erhvervsakademiet Århus, Danmatic og ACT Global partnere i projekt...
Innovative ”desserter på køl”.
Snart vil en række nye og yderst innovative ”desserter på køl” se dagens lys. Produkterne er helt unikke og ikke set før på det danske marked. Det er Thomas og Martin fra virksomheden Hugo Nielsen International, som står i spidsen for produkterne. Virksomheden har specialiseret sig i at hente nye produkter til Danmark fra udlandet. I projektet vil Hugo Nielsen International samarbejde med Artlinco, Olufs Is og Teknologisk institut.
Gastroform har udviklet en maskine, der tilbereder din mad lige foran dig. Nu skal der udvikles et automatiseret convenience food-køkken til food service-virksomheder. I projektet skal Gastroform, Københavns Universitet, EasyFood, HM Tech, VENZO.nxt og Rømer Consulting udvikle det nye, automatiserede køkken...
Kan fermentering fjerne bittersmagen i kaffe?
Projektet Double Fermented Robusta Coffee, som George er hovedmanden bag, vil undersøge om man kan fjerne bittersmagen fra Robusta kaffebønnen ved fermentering og herudfra udvikle nye kaffeblends. George og hans virksomhed Bioroots skal sammen med partnerne Aarhus universitet – Ingeniørhøjskolen, Danish Coffee and Tea og InnovaConsult, lave forsøg med fermentering og sensoriske profiler samt lave forbrugertest af kaffebønnen. Alt dette skal ende i nye kaffeblends...
Fine Nordic sælger vand fra nordens fineste kilder. De undersøger bl.a. vandets kvaliteter i forhold til fx renhed, TDS og pH. I Future Food innovation-projektet skal Fine Nordic i samarbejde med Nordic Water Institute undersøge forskellige egenskaber ved vandet, hvor der forskes i at forbedre fødevare- og atletperformance...
Elkærholm dyrker og producerer Aroniabær og -produkter. Aroniabær har et meget højt indhold af antioxidanter. I et Future Food Innovation-projekt vil Elkærholm sammen med Aarhus Universitet, ISI Food Protection og FermBiotics udvikle et nyt, stærkt fermenteret Aroniaekstrakt, som potentielt kan bruges til behandling af sygdomme...
AM Breweries udvikler økologiske bæredygtige og naturlige drikkevarer baseret på et spildprodukt fra kaffeproduktion. Kaffebladet indeholder bl.a. antioxidanter og naturlig koffein - og har en blid, sødlig smag, der passer godt i drikkevarer. Partnere: Studenter-bolaget, Norhlund, Teknologisk Institut og Juul International...
Alma by G producerer koldpressede højkvalitetsolier. I dette projekt sammenarbejder Alma by G med Nordisk Tang, Carl J.Nielsen og Syddansk universitet om at lave en ny fusionsolie. Olien laves gennem en en unik presseteknik og gode nordiske råvarer som giver olien en balanceret og naturlig smag, uden at olien mister sine sundhedsfremmende egenskaber.
Smartbake leverer kvalitetsrådej til private kunder, restaurationer og hoteller og vil nu afprøve nye markeder og nye muligheder - disrupte brødmarkedet med ’value for money’ - gennem et Future Food Innovation GROWTH-projekt, hvor de får midler til at hyre eksperter ind i forbindelse med udvikling af vækstplaner for de nye markeder...
Pålægsproducenten DEFCO vil have gang i vækst inden for eksport og økologi. I et Future Food Innovation Growth-projekt får DEFCO midler til at hyre konsulenter, som skal hjælpe virksomheden med at udnytte eksisterende og fremtidige afsætningsmuligheder samt effektivisere og tilpasse deres produktion til den fremtidige vækst...
Friis-Holm Chokolade har vundet stor international opmærksomhed ved VM i chokolade de sidste fem år. Det har øget efterspørgslen efter den danskproducerede Friis-Holm chokolade, og derfor skal der nu udarbejdes vækstplaner for virksomheden, som sker med støtte fra Future Food Innovations Growth-pulj...
Herslev Bryghus er et økologisk, innovativt bryggeri med fokus på smag, kvalitet og service. De har været toneangivende i Danmark ift. kvalitetsøl og er ét af Danmarks få ægte gårdbryggerier med primært økologisk maltproduktion. Bryghuset har internationalt potentiale, og det skal støtten fra Growth-puljen bidrage til at realisere...
Hr. Skov Engros producerer og sælger egne special- og delikatesseprodukter baseret på råvarer fra den omkringliggende danske natur, såsom klitrose, havtorn, ramsløg, hyben mm. Efterspørgslen er stor, og derfor ønsker virksomheden at vækste produkterne i hele Danmark samt på det tyske marked...
Den familieejede virksomhed Højer Pølser A/S, der producerer højkvalitetspølser, vil gerne udover Danmarks grænser. Igennem et Growth-projekt får de hjælp til at lave en vækstplan for eksport. Som følge af denne vækst ser man også på, hvordan virksomheden kan forbedre sig indenfor digitalisering og automatisering...
Det familieejede off-set trykkeri KLS Pureprint får via et Future Food Innovation Growth-projekt støtte til at udvikle virksomheden i forhold til digitalisering, automatisering, kommunikation og markedskendskab inden for bionedbrydelig fødevareemballage...
Lundberg Nordic udvikler og sælger innovative convenience-produkter til dansk og international detailhandel. Med deres ingefær shot ønsker de nu at bevæge sig ind på nye udenlandske markeder, og vha. FFI GROWTH-projektet kan de hyre eksperter til at hjælpe dem med logistik og fødevaresikkerhed, der er afgørende for vækst i nye lande...
Møllerup Brand har fokus på anvendelsen af hamp og dennes sundhedsmæssige værdi. I Danmark sælger de højkvalitetsprodukter med hamp, som de nu ønsker at få ud over landets grænse – både til detail og industrien. I deres Growth-projekt vil de fokusere på at komme ind i forskellige lande i Europa.
Northern Greens A/S er specialiseret i innovative fødevarer og økologi med fokus på frugt og grønt. Via Future Food Innovations GROWTH-pulje har Northern fået midler til en vækstplan, der skal styrke dem som aktør mellem danske fødevareproducenter og detailhandlen med fokus på at hjælpe danske producenter til udlandet...
Pure Shots udvikler og producerer shots af høj kvalitet, baseret på rene råvarer og uden aromastoffer. Med hjælp fra Future Food Innovation GROWTH er Pure Shots klar til at lave vækstplaner og identificere muligheder på det europæiske marked. I projektet får de midler til at hyre eksperter, som kan hjælpe med markedssøgning og har viden om afgifter, emballage, kultur m.m. Parametre, som er vigtige at have styr på i en vækstplan.
Retap sælger genanvendelige glasflasker designet til at drikke postevand af - et bæredygtigt og miljøvenligt alternativ til vand i plastikflasker. Næste skridt er introduktionen af Retap Infuse - en serie af forfriskende instantsmage, der tilsættes postevandet. Med hjælp fra GROWTH vil Retap lave vækstplaner for forskellige udvalgte markeder.
Fra et Development-projekt til et Growth-projekt. Efterspørgselskurven har været skrå for Rævhede Naturprodukter, siden de i et Development-projekt udviklede en ny og sikker metode til modning af skinker. Derfor har de behov for en konkret vækstplan. Igennem Future Food Innovations Growth-pulje får Rævhede Naturprodukter mulighed for at inddrage konsulenter til at hjælpe med at lægge den rigtige plan for virksomhedens fremtid.
Slagter Theilgaard er kendt for den gode service og kvalitet. Nu ønsker han at udbrede slagtervirksomhedens brand og butikker yderligere i Danmark, og derfor vil han i et Future Food Innovation Growth-projekt afdække mulige vækstområder, interne processer og udarbejde et solidt grundlag for at kunne åbne yderligere butikker...
Future Food & Bioresource Innovation har tidligere haft følgende to puljer, som virksomheder kunne søge: FFI POP og FFI GROWTH. Nedenfor kan du læse vores publikationer med projekter fra de to puljer. I dag har vi én samlet pulje, som du som SMV kan søge funding via.
Formålet med POP-puljen var at bane vej for den tidlige innovative idé, så der på sigt kan skabes produktion og afsætning af kvalitetsprodukter fra fødevarevirksomheder.
Virksomheder og vidensinstitutioner på tværs af landet har sammen skabt nye og innovative fødevareprodukter. Igennem udviklingsprocesser, undersøgelse og forbrugerinddragelse er 16 nye idéer udsprunget og testet i denne POP-pulje.