Med denne mission startede Jakob Lewin Rukov og Philip Price virksomheden Syngja, for at udbrede potentialet bag insekter til fødevarer.
Som den lille virksomhed de er, startede de ud med at udvikle og afprøve forskellige opskrifter hjemme i køkkenet. Med varierende succes, indtil de kom frem til, at en drik tilsat insekter, var det rette produkt at videreudvikle på.
- Når valget faldt på at udvikle noget så 'skørt' som drikkevarer beriget med fårekyllinger, var det fordi, vi opdagede, at insekter er rige på næringsstoffer, som ikke fås i frugter og grøntsager - altså, det som juice og shots normalt består af, fortæller Philip.
Men det skulle vise sig at være udfordrende at tilsætte fårekyllinger til en flydende væske uden, at produktet skilte og dannede bundfald. De måtte på en eller anden måde sikre, at produktet blev stabiliseret. Derudover ønskede de at bevare insekternes enestående næringsprofil i deres drikkevarer. Særligt bevarelsen af det vigtige B12-vitamin, som ellers kun findes i animalske produkter, var i fokus for at øge sundhedsprofilen af produkterne. Fårekyllinger er særdeles rige på vitamin B12, der kan medvirke til et højere energiniveauet.
Derfor søgte Syngja et udviklingsprojekt under Future Food Innovation. Her blev der sat skub i produktudviklingen i et samarbejde med CILNorth, Bugging Denmark og Teknologisk Institut. Igennem projektet blev der arbejdet på dels at stabilisere B12-vitaminen, men også at arbejde på selve produktionsforholdene af drikken.
- Det har været et sværere projektforløb, end vi regnede med, særlig fordi vi mødte udfordringer i vores testproduktion af vores juicer. Men nu er vi, i samarbejde med nogle af landets dygtigste forskere og sensorikere, nået frem til en metode, hvor vi kan bevare insekternes egenskab i en velsmagende og sammenhængende juice, som vi har kørt testproduktion af. Vi har også fået designet en flaske, som beskytter B12-vitaminen, så nu venter vi blot på at få de sidste resultater dokumenteret fra Teknologisk institut, siger Jakob.
Syngja har en klar mission om at gøre det naturligt at spise insekter, ikke blot for klimaets skyld eller i et sundhedsperspektiv, men fordi det faktisk smager godt. Snart er der udsigt til, at forbrugerne kan få glæde af deres serie af naturlige energi-boosters kaldet BUGS'N SHOTS.