AquaPri er en familieejet virksomhed med mere end 100 års historie i den danske fiskebranche, og selvom langt størstedelen af virksomhedens produkter nu sælges i udlandet, foretages al produktion stadig i Danmark. Det gælder også AquaPris eksklusive ørredrogn, som bl.a. er efterspurgt på traditionelle rognmarkeder som Rusland og Japan. Rognen er af høj kvalitet og kan forædles til ørredkaviar, hvilket er et udpræget luksusprodukt.
Der er stadig et stort uopdyrket, globalt marked for ørredkaviar, som følger den stærkt voksende sushi-trend. Denne ses specielt i form af sushi-restauranter i verdens metropoler, men også andre steder i turistindustrien som fx i cruiseline-sektoren og i detailsektoren (herunder danske fiskehandlere).
Markedsmæssigt finder man både ørredkaviar i traditionelle EU-markeder og i de nye BRIK-lande. Der er stor efterspørgsel efter opdrættet ørredkaviar af høj kvalitet og dermed voksende markedspriser på alle markeder. Dette skyldes delvist sushi-trenden, men også den reducerede mængde af kaviar fra havet, hvilket giver øget efterspørgsel på den opdrættede kaviar.
Der er imidlertid en række udfordringer ved produktion af kaviar, ikke mindst at den er meget sæsonpræget. Tidspunktet for, hvornår rognen er moden og dermed klar til at blive fjernet fra fisken, følger nemlig en naturlig biologisk rytme og foregår traditionelt på faste tidspunkter i perioden fra november til april. Hertil kommer, at rognens kvalitet og konsistens varierer i løbet af sæsonen.
Dette projekt har derfor til formål at udvikle et højkvalitetsprodukt baseret på ørredrogn, som har øget holdbarhed, og som kan forarbejdes gennem hele året. Det vil medføre øget værdiskabelse, fordi kaviaren så kan sælges hele året rundt og ikke kun fra november til marts. Det vil igen give mulighed for afsætning til nye markedssegmenter, både i Danmark og i udlandet. Projektet skal bl.a. gennemføre nye metoder til kvalitetsdifferentiering, undersøge fryseteknikkers indflydelse på færdigvarekvaliteten og afprøve emballagens evne til kvalitetsbevarelse.
Bevaring af højkvalitet samt lavtemperaturindfrysning og fryselagring stiller særlige udfordringer til emballagens udformning, modstandsdygtighed og beskaffenhed og nødvendiggør specialviden om emballage og emballeringsudstyr. Projektets samarbejdspartner er derfor Bunzl Distribution Denmark A/S, som er i besiddelse af knowhow og viden om de fleste emballeringsløsninger og kan bidrage med input og emballage og udstyr til et forsøgsdesign, som skal anvendes til afdækning af den optimale emballageløsning.
Højmarklaboratoriet A/S er tilknyttet projektet som ekstern bistand og skal bidrage med projekterfaring, knowhow omkring fiskekvalitet og analysekendskab. Laboratoriet har mere end 10 års erfaring fra deltagelse i projekter omkring udnyttelse af lavtemperaturfrysning i fiskeindustrien.
AquaPri Denmark
Henning Priess
Direktør