Efterspørgslen på dansk producerede kvalitetsfødevarer er stigende. I løbet af de senere år er det blevet vigtigt for mange forbrugere at kunne finde danskproducerede produkter på indkøbsturen - hvorfor sporbarhed på fødevarer ligeledes er blevet vigtig for både producenter og forbrugere. I dansk oksekødsproduktion er der en stigende efterspørgsel på hurtige tests for kødkvalitetsegenskaber og mulighed for fuld sporbarhed på de enkelte produkter.
Med genotypebestemmelse kan der testes for kødkvalitetsparametre som fx pH, farve, mørhed, og fedtmarmorering. GenoSkan A/S samarbejder med Friland, SuperBest (Fabriksvej, Viborg) og Hedebo Angus om udviklingen af et genotypningsværktøj, der gør det muligt for opdrætter og landmand at kende dyrets egenskaber allerede fra lille kalv. Slagteriet vil ud fra testen kende kødets kvalitet og har derved mulighed for at planlægge slagteprocessen, så forbrugeren i sidste ende garanteres et dansk oksekødskvalitetsprodukt.
Konceptet er at implementere sporbarhed fra opdræt til køledisk. Ved implementering af genotypningstest vil det ikke kun være muligt at kende dyrets kødkvalitet, men det vil også være muligt at rette avlen ind efter efterspørgslen.
De genotypebestemmelsesteknologier, der i dag benyttes, er ekstremt effektive, og det er muligt at reducere omkostningerne med mere end 95%.
Rikke Vingborg, direktør i GenoSkan og den projektansvarlige, har allieret sig med Friland, SuperBest (Fabriksvej, Viborg) og Hedebo Angus. Alle tre besidder særlig viden inden for sporbarhed og kødkvalitet. Ligeledes spiller Future Food Innovation en rolle med hensyn til at få adgang til relevante netværk og kompetencer.
Projektet vil fremadrettet udbygge testen, så den altid er tidssvarende. Samtidig skal der udvikles it-værktøj til håndtering, analyse og formidling af genotypningsresultaterne samt implementering af testen i hele kødproduktionen, branding og markedsføring.
GenoSkan
Rikke Vingborg
Direktør