Ved et studie på tre måneder er der indikationer på, at det økologisk mælkesyregærede rødkløverekstrakt kan stoppe knogleafkalkning og derfor har en positiv effekt på knogleskørhed, som er en sygdom mange kvinder i netop overgangsalderen begynder at udvikle. I Danmark er det estimeret, at 41% af kvinder over 50 år udvikler osteoporose (knogleskørhed).
Overgangsalderen rammer kvinder i 40-55 års alderen og er for hovedparten af kvinderne forbundet med betydelige gener som hedeture, nattesved, søvnløshed, afkalkning af knoglerne og hjertebanken. Generne skyldes faldende østrogenproduktion, og tidligere var det almindeligt at behandle med østrogenpræparater baseret estradiol. Rødkløveren indeholder phytoøstrogener, østrogen-lignende stoffer der kan afhjælpe faldet i østrogen efter overgangsalderen.
Produktet er allerede i dag på hylderne i diverse helsekostbutikker, men dette projekt vil lave yderligere undersøgelser af rødkløverekstraktets virkninger, og der skal arbejdes på at forædle rødkløverplanten, ligesom også behandlingsprocessen skal gennemgås for at se, om der kan laves en mere skånsom opkoncentrering af ekstraktet, så flere af de vigtige stoffer og vitaminer kan bibeholdes helt til slutproduktet. Dette for at det bliver mere koncentreret, og forbrugeren kan nøjes med at indtage en mindre mængde.
Per Bendix Jeppesen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er ansvarlig for patientforsøg, og Sygehus Vendsyssel vil være særligt behjælpelige ang. forsøg omkring knogleskørhed. Lars Porskjær Christensen fra Syddansk Universitet vil bidrage til forskningsdelen med analyser i forhold til biotilgængeligheden af isoflavoner samt koncentrering af ekstraktet.
Markedet for rødkløverekstraktet er allerede relativt stort i Danmark, da der ikke er noget alternativ til behandling af overgangsalderen, og markedsmulighederne vil naturligvis blive udvidet betydeligt, hvis det endeligt kan bevises, at rødkløver ikke kun har en effekt på gener ved overgangsalderen, men også har en effekt på knogleskørhed.
I første omgang er Danmark og Tyskland de lande, der vil være fokus på, men lande som Italien, Island, Taiwan, Hongkong m.fl. har allerede vist interesse for produktet. De andre nordiske lande samt USA og Australien er også lande, som man i fremtiden ønsker at indtage, ligesom Kina, som i forvejen har tradition for at benytte planteekstrakt i deres behandlingsregi, også er et marked af interesse for fremtiden. Projektet præsenteres på European Food Venture Forum for at finde samarbejdspartnere til eksportmarkederne.
Læs artiklen: "Kogte indvendigt i 2 år" fra Magasinet Udforsk, 2. halvår 2014
Herrens Mark
Michael Mohr Jensen
Adm. direktør