• Tilmeld nyhedsbrev
  • Kontakt
  • Søg
Agro Business Park
  • Forside
  • Søg puljen
  • Cases
  • Aktiviteter
  • Nyheder
  • Om FFBI
  • Log ind
  • Tilmeld nyhedsbrev
  • Kontakt
  • Søg puljen
  • Cases
  • Aktiviteter
  • Nyheder
  • Om FFBI
  • Tidligere projekter
  • Case videoer


  • Du er her:
  • Forside
  • / Cases
  • / Tidligere projekter
  • / Honning og voks
  • Du er her:
  • Cases

Ny separeringsmetode giver mere honning

Biavl i Danmark er noget, der hovedsageligt foregår på hobbyplan, hvilket medfører, at der er mange små produktioner. For at hver biavler kan nå det færdige produkt, kræver det, som det er i dag, at hver biavler har en slynge, si mv. for at få honningen ud af bivokstavlerne, renset og fyldt på glas. Dette kræver plads til opbevaring af udstyr, som anvendes få gange om året, og samtidig er det ofte en omkostningstung investering at etablere sig som biavler.

Slyngning af honningen er desuden en metode, som ikke kan gøres til perfektion, da der altid vil være ca. 4% af honningen, som ikke kan slynges ud af tavlerne. Når honningen er slynget ud af tavlerne, sendes de brugte tavler ind til et af landets få vokssmelterier, hvor de omsmeltes. Bitavlerne er lavet af bivoks, som sagtens kan genstøbes efter smeltning. Bierne producerer mere voks end det, der skal bruges til tavlerne, og der er derfor fundet alternative anvendelsesmuligheder for voksen fx til kosmetik, lægemidler, vokslys, overtræk på granater og jagerfly samt til bronzestøbning og voksmodeller.

Når vokstavlerne kommer ind fra biavlerne, indeholder de udover voksen også honningrester og urenheder (pollen, pestsporer, propolis mv.), og det er derfor nødvendigt med en adskillelsesproces. Dette gøres i dag ved at placere tavlerne i dampkar, hvor de smeltes. Når massen efterfølgende afkøles, lægger voks, honning og urenheder sig i tre lag (grundet deres forskellige massefylde) og adskilles på den måde.

Voksen genanvendes til nye tavler samt ovennævnte anvendelsesmuligheder, og urenhederne (pollen, pestsporer, propolis mv.) bruges som brændselsmateriale i dampproduktion. Dampprocessen får desværre den konsekvens for honningen, at vandindholdet bliver for højt, og der risikeres forgæring, hvorfor den udskilte honning må kasseres.

I samarbejde med KR Teknik Aps, Intrade A/S og Teknologisk Institut samt med midler fra Future Food Innovations Differentieringspulje er det OBC Biavls mål med dette projekt at komme nogle af ovenstående problematikker til livs - først og fremmest ved at udvikle en ny separationsproces, hvor honningen ikke efterfølgende skal kasseres, så man på den måde vil kunne springe slyngningsprocessen over samtidig med, at det ville være muligt at få al honningen ud af tavlerne til anvendelse og undgå spildet på op til 4%.

Projektet her vil desuden afføde en ny virksomhedstype, som varetager separationsprocessen. Biavlerne sender ved denne model tavlerne ind med honningen på (i stedet for først at slynge dem). Den nye virksomhedstype separerer de tre bestanddele (voks, honning og urenheder) og afvejer delene for enten at afregne med biavleren eller for at aflevere det tilbage til biavleren.

På den måde er biavleren ikke længere nødt til at investere i det dyre slyngeudstyr, og der vil være en større udnyttelse og forædling af råvarerne.

Denne virksomhedstype er allerede kendt fra slagteribranchen, mejeribranchen o.l., hvor fødevarer sendes til specialiserede oparbejdningsenheder for forædling, men det er ikke en virksomhedstype, der endnu findes i biavlsbranchen.

Kontakt

OBC Biavl
v/Henrik Hansen
obcbiavl@mail.dk

www.obcbiavl.dk

 

Hent casen som pdf her

 

Tilbage

Menu

  • Tidligere projekter
    • Nordisk Tang
    • Honning og voks
    • Aurion
    • Hanegal A/S
    • Ausumgaard
    • GreenJoy
    • Slagter Zacho
    • Pizzaflex Development
    • Møllerup Gods
    • Aquapri Denmark
    • Aquapri Denmark - sporbarhed
    • ASIROS
    • Dansk And
    • DinnerdeLuxe
    • Genoskan
    • Hedens Blå Guld
    • Herrens Mark
    • Juice4You
    • KMC
    • KROMA
    • Løsning Maskinfabrik
    • Mad og folk
    • Moesgaard Meat
    • Ressourceoptimering i kølekæden
    • Snack Group
    • Soy4you
    • StockonDeals
    • Wittrup Seafood
    • Woodshade
    • Aarhus Universitetshospital
  • Case videoer

Future Food & Bioresource Innovation har til formål at styrke innovationskraften og sikre et internationalt konkurrencedygtigt fødevareerhverv

Future Food & Bioresource Innovation

v/Food & Bio Cluster Denmark

Aarhus

Agro Food Park 13
8200 Aarhus N

Viborg

Niels Pedersens Allé 2
8830 Tjele


Tlf.: 2534 1833
Mail: klk@foodbiocluster.dk

Tilmeld nyhedsmail

Få vores nyhedsmail med nyt om puljen, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation. 

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bekræfter du at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.

Tilmeld nyhedsmail

Få vores nyhedsmail med nyt om puljen, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation.

Future Food Innovation

Tak for din tilmelding. Du er nu tilmeldt Future Food & Bioresource Innovations nyhedsmail.


Når du klikker på ”Tilmeld nyhedsbrev”, siger du samtidig ja til at modtage vores nyhedsmail med nyt om åbne puljer, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation. Du bekræfter desuden at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.
Tilmeld nyhedsmail

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?