Dyrkning af industrihamp bliver i disse dage mere og mere udbredt i Danmark. Industrihampens anvendelse er dog hovedsageligt kendt for at være isolering og tekstil, hvor det er meget lidt af planten, der udnyttes, og mange af plantens gode og sunde egenskaber bliver slet ikke udnyttet til fulde.
Med støtte fra Future Food Innovation er Møllerup Brands A/S under Møllerup Gods i samarbejde med en lang række partnere i gang med at undersøge, hvilke dele af restproduktet der er interessante, og hvordan de kan indgå i fødevareproduktionen, så de gode egenskaber og ernæringsmæssige gevinster bibeholdes.
Projektet vil undersøge anvendelsen af hamp i en lang række forskelligartede fødevareprodukter som fx mel, brød, kager, müsli, chokolade, pesto, sennep, frostprodukter, kødprodukter, smoothie, øl mv. Fødevareprodukterne afspejler projektets mange og lige så forskelligartede samarbejdspartnere.
Udover fødevareproducenter af forskellige slags er der også oprettet samarbejde med videninstitutionerne Erhvervsakademi Aarhus og DTU for at få adgang til specialister inden for relevante områder.
Dette projekts udfordring spås at blive begrebet novel food, som kræver, at man kan bevise, at det tidligere har været brugt som fødevare, for at det kan godkendes som fødevare i dag. Kan dette ikke umiddelbart påvises, kræves der en længere og ofte dyr godkendelsesproces.
Ved at finde nye anvendelsesmuligheder af industrihampens restprodukt øges merværdien heraf, ligesom der vil ske en reducering af ressourcespildet og ligeledes en reducering af både det ernæringsmæssige og økonomiske tab, som forekommer i dag. Projektet vil stræbe efter en optimal udnyttelse af et nærringsrigt naturprodukt.
Møllerup Gods
Henrik Rendbøll
Tlf. 50 92 63 20