Moesgaard Meat er et so-slagteri, som ligesom andre soslagterier oplever at bi-produkterne fra slagtningen ofte anvendes til biogas og dyrefoder. Ikke nok med, at de i dag betragtes som et spildprodukt og ikke tilfører slagteriet nogen værdi, men det koster sågar slagteriet penge at komme af med nogle af affaldsprodukterne. Derfor anses der for at være et stort potentiale i at udvikle disse biprodukter fra søerne til et højere niveau i værdikæden og anvende det til konsum- eller medicinalindustrien.
Dette projekt har til formål at udvikle biprodukter til nye værdiprodukter. I Danmark har vi ikke den store tradition for at anvende so-biprodukter og det formodes, at potentialet på det danske marked er begrænset, så derfor er blikket vendt mod eksportmarkederne, primært Asien og andre EU-lande.
De biprodukter der vil være fokus på at udvikle her i projektet er; produktionskød, so-tæer, tarmregion og bugspytkirtlen. Produktionskød kan anvendes i pølseproduktion eller anden kødfremstilling.
Tarme skal udvikles, så de kan anvendes i pølseproduktionen. So-tarme har nogle unikke kalibre, som kan udnyttes salgsmæssigt eftersom disse varer kan bruges til nicheproduktion. Tarmene kan udvikles til forskellige trin afhængig af kundeønske, sæsonudsving mv.
I tarmregionen er der en stribe produkter, som er unikke ved søer og der kan være potentiale for udnyttelse til nicheproduktion i forskellige EU-lande f.eks. Tyskland og Italien, som har en anden pølsetradition end Danmark. Bugspytkirtlerne skal udvikles frem til et værdiprodukt til medicinalindustrien til produktion af insulin.
Moesgaard Meat vil gå så langt i forarbejdningen af produktet,at det kan bruges direkte som råvare i pølseproduktion uden yderligere forarbejdning inden.
I forbindelse med produktudviklingen vil der hele vejen igennem være fokus på sporbarhed ligesom, at der vil blive lavet tests af de udviklede produkter, således at man kender hvert enkelte produkts sundheds- og ernæringsværdi samt andre aktuelle værdier. Samtidig med at produkterne sikres at have den rette smag, udseende og egenskab, så de er konkurrencedygtige på kvalitet og pris på det globale marked.
Som det illustreres ovenfor er der afsætningsmuligheder for mere eller mindre hele soen, det anses dog ikke for nok at have ideerne og udvikle produkterne, så de er klar
til brug. Det er også nødvendigt at udvikle emballage.
En anden del af projektet vil derfor have til formål at identificere og udvikle bæredygtig, brugervenlig emballage, der er optimal til det aktuelle produkt, målgruppe, marked og distributionssystem. Emballagen til slutbrugeren skal være indbydende og indeholde de relevante informationer.
Udover en mere effektiv anvendelse af Moesgaard Meat A/S primære ressource, soen, medfører en forædling af det der ellers er et spildprodukt, naturligvis en højere
indtjening, større omsætning og øget beskæftigelse.
Moesgaard Meat
Jess Due Haahr Pedersen
Direktør
www.moesgaard-meat.dk