Ved at kombinere Region Midtjyllands styrkeposition indenfor fødevareproduktion og Region Syddanmarks styrkeposition indenfor energieffektivitet og køleteknik vil dette projekt og innovationsplatform, ressourceoptimere kølekæden. Denne ressourceoptimering i kølekæden vil sikre, at virksomheder relateret til fødevareindustrien får de rette rammer for optimering af ressourceforbrug og kvalitet for produkter og produktion.
For at koordinere og gennemføre aktiviteterne vil der i projektet blive etableret en innovationsplatform. Denne forankres i klyngeorganisationer Lean Energy Cluster og Future Food Innovation og Danish Food Cluster, som sammen med deres respektive netværk af virksomheder og videns organisationer, skal gennemføre aktiviteterne.
De overordnede indsatsområder for innovationsplatformens aktiviteter er:
I forhold til kølekæden er det specielt i de svage led, hvor der er risiko for at temperaturen ikke kan holdes, fx i forbindelse med transport, ved overdragelse fra en proces til en anden, ved kø i processer eller lignende. Det er ved disse svage led, at der skal gøres en indsats, dette er dog først muligt, når de er identificeret. Netop en styrkelse af de svage led i kølekæden, en ressourceoptimering og en kvalitetsoptimering, vil få producenterne til at stå stærkere med deres nye produkter.
Projektet har en række samarbejdspartnere og deltagere, hvor der blandt andre kan nævnes; Webstech, Thise Mejeri, Frugt Karl, Biotrans Nordic og Royal Greenland. Alle disse
vil på forskellig vis bidrage til innovation og udvikling på området.
De projekter som opstår af ideskabelsen og den derudfra genererede viden vil blive delt på seminarer ligesom, at dette projekt også ønsker at modne innovationsideer med det
sigte at løfte projekterne til et internationalt niveau. Det er nemlig målet, at der efter endt projektperiode er mindst fire yderligere virksomhedsprojekter, der er startet op, hvoraf
mindst et projekt er med nationale deltagere og et med internationale deltagere.
Det særligt innovative i dette projekt er samarbejdet mellem klyngeorganisationerne Lean Energy Cluster, Future Food Innovation & Danish Food Cluster, som har et fælles mål om fastholde eller øge antallet af arbejdspladser i deres Regioner. Dette skal ske ved at samle netværk fra både energieffektivitet sektoren og fødevaresektoren og dermed koble indsatser sammen med det formål at identificere nye dimensioner i ressourceoptimeringen.
Lean Energy Cluster
Mikkel Larsen-Ledet
Projektleder
www.leanenergy.dk