Hvorfor skal whisky lagre mange år på et egetræsfad for at få den rette smagsmæssige kvalitet?
Denne undren var udgangspunktet for virksomheden WY Distillery, grundlagt af serieiværksætteren Søren Kavin, da han ansøgte Development-puljen ved Future Food Innovation. Søren ønskede i et samarbejde med Brænderiet Enghaven, Artlinco og Aarhus Universitet, afdelingen for Bioteknologi samt Kemi og fødevareteknologi at udvikle en ny og innovativ metode til at modne lagret alkohol, med fokus på whisky.
Fra idéen opstod tilbage i 2015, har Søren lavet et utal af små forsøg med fokus på at finde den rette smag. Med Future Food Innovation-projektet blev det muligt at få værdifuld sparring og samarbejde med forskere og andre virksomheder, omkring produktudviklingen.
- Det samarbejde, vi har fået etableret i projektet under Future Food Innovation, har været afgørende for, at vi nu har udviklet den konkrete metode til at ”modne” vores alkohol hurtigere. Fra at have uanede mængder af faktorer, der kunne indvirke på smagen, har vi fået det indskærpet til den konkrete proces for udviklingen af rådestillatet. Vi har simpelthen fået elimineret fejlkilderne således, at vi har de rette elementer og den rigtige rækkefølge for processen helt på plads, fortæller Søren Kavin, stifter af WY Distillery og whisky-entusiast.
I dag står han med metoden til at modne alkohollen hurtigere. En metode, der blandt andet består af at benytte ultralyd i alkohol, hvori der er træ fra amerikanske burbonwhiskyfade. Ultralydens meget høje frekvens gør, at smagsstoffer fra egetræet meget hurtigt integrerer sig med alkoholen. En proces, der uden ultralyd tager flere år, men med ultralyd kun minutter eller timer.
Derudover er der udviklet et forbrugerkoncept, der forbinder forbrugernes smagspræferencer med produkterne. Igennem det grafiske design på flaskerne understøttes et ønske om at kunne identificere hver flaske med et særligt nummer, der anslår flaskens indhold og smag. Et element, som Søren forudser, kan have stor interesse for de whiskyinteresserede.
Med en vision om at eliminere alder som kvalitetsbetegnelse for lagret alkohol og udtrykket ‘We can’t call it whisky but that dosen’t mean it’s not’ ser WY Distillery frem til snart at have de første flasker klar af deres produkt Ultrasonic Single Malt.