3. december 2020
Vil du undgå de store bump på vejen fra ide til færdig fødevare? Vil du sikre dig en smooth og succesfuld produktudviklingsproces? Så er disse fem tips et skridt på vejen.
Du er iværksætter eller SMV. Du har lige fået ideen til verdens fedeste produkt. Forbrugerne vil elske det. Eller det tror du i hvert fald. Men processen fra ide til færdigt produkt kan nemt gå galt…
Der er heldigvis hjælp at hente. Derfor har vi hos Future Food & Bioresource Innovation allieret os med Dorte Petersen fra Teknologisk Institut, der er partner i Future Food & Bioresource Innovation og hjælper fødevarevirksomheder med systematisk udvikling og test af fødevarer.
Og vi er her klar med fem vigtige tips.
Første anbefaling er en systematisk tilgang til sin produktudvikling:
- Når man går fra en ide til slutprodukt, er det vigtigt, at man arbejder systematisk med de forskellige faser– det gælder både i forhold til udarbejdelse af en kravspecikation, udvikling og test af prototypen og opskalering, fortæller Dorte Petersen, seniorkonsulent, Teknologisk Institut.
Denne systematik gælder også opskriftsudviklingen. Her kan der med fordel køres en række systematiske tests af de forskellige mulige ingredienser op imod produktets ønskede egenskaber.
Som fødevareiværksætter kan det være svært og uoverskueligt at finde rundt i de mange mærkningsregler, og hvordan de fortolkes. Du skal sikre dig, at varedeklarationen på dit nye produkt overholder både de generelle mærkningsregler og de særlige regler, som eksempelvis er beskrevet i produktspecifikke handelsnormer og varestandarder.
- Mærkning er komplekst, fordi der er så mange ting, som man skal huske. Opsætter du selv dit artwork, anbefaler vi, at du får lavet et mærkningstjek, så mærkningen af dine færdigpakkede fødevarer overholder gældende lovgivning, fortæller Dorte Petersen.
Fødevarestyrelsen har lavet en elektronisk mærkningsvejledning, som du kan finde her.
Du ved det helt sikkert godt. Du skal have styr på fødevaresikkerheden og den mikrobiologiske holdbarhed – altså hvor lang tid det er sikkert at spise dit produkt. Derudover er der også den kemiske og fysiske holdbarhed i forhold til fødevarens smag, næringsindhold og udseende.
Når I udvikler et nyt produkt eller ændrer en recept, må du ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Der er krav til, hvordan man dokumenterer sin fødevaresikkerhed.
Hvordan er din produktion indrettet? Er den rengøringsvenlig? Hvordan instruerer du dine medarbejdere? Hvad har du af egenkontrol? Det er alle spørgsmål, som du skal have styr på.
Næsten. Du er næsten i mål med produktet. Dog har du ikke testet det på målgruppen. Det er utroligt fristende at springe dette trin over, men det må du ikke. Også her har Teknologisk Institut nogle gode anbefalinger:
- Find en måde og få talt med målgruppen på – lav en fokusgruppe. Og når det hele åbner op igen er festivaller en god mulighed. I begge tilfælde kan det være en god ide at alliere sig med en tredje part, som kan hjælpe med spørgeramme og interviewdelen, så I får den reelle mening ud af forbrugerne.
Der er mange krav til et nyt produkt. Ifølge Dorte Petersen kommer iværksættere typisk nemmere og hurtigere i mål ved at inddrage samarbejdspartnere som f.eks. andre fødevarevirksomheder og vidensinstitutioner.
- Det kan være en kæmpe udfordring at sammensætte de rigtige ingredienser, så man opnår den rette smag, tekstur, udseende og holdbarhed, hvis man ikke har den teknologiske viden eller faciliteter til at teste det af. Via FoodtureLab på Teknologisk Institut har vi f.eks. eksperter indenfor alle områderne, så du som iværksætter kan få hjælp 360 grader rundt om dit nye produkt, fortæller Dorte Petersen.
Og hvis produktet ikke lever op til det præsenterede koncept, så risikerer du, at forbrugerne afviser det. Derfor kan det være en god investering at få en ekspert indover til at hjælpe dig i mål.
Future Food & Bioresource Innovation tilbyder alle bevilligede projekter et kursus i produktudvikling.
- Vi ser en stor værdi i at skabe et godt udgangspunkt for virksomhedernes produktudvikling. Med et intensiv kursus fra Teknologisk Institut, så kommer de omkring alle disse opmærksomhedspunkter og de får konkret hjælp til at komme i mål med deres produkt, siger projektleder for Future Food & Bioresource Innovation, Kathrine Lykke Kirk, og tilføjer
- Vi ønsker at kunne bringe dette kursus ud til flere fødevarevirksomheder i det nye år, så synes du dette lyder interessant så hold øje med næste gang, at det er i vores event kalender.
Derudover kan du altid tage fat i eksperterne på Teknologisk Institut for et godt råd.
5 tips til en succesfuld produktudviklingsproces
/Default.aspx?ID=8092&newsid=2780&Action=1¤tPage=1&M=NewsV2&PID=31800
https://www.ffbi.dk