2. december 2020
Et reelt problem på danske hospitaler og hos plejesektoren er småtspisende patienter og borgere. En ny tablet skal komme problemet til livs – den er lille, men indeholder meget næring.
Hvad gør du, hvis dine patienter ikke har appetitten til at indtage livsnødvendig næring?
Det er et almenkendt problem på danske hospitaler og i plejesektoren – småtspisende borgere som ikke har appetitten eller lysten til at indtage mad – mad som er nødvendig for at deres krops basale funktioner fungerer.
Og som Batman har sin Robin, så bliver tabletten måltidernes Robin. Tabletten skal nemlig supplere patienternes måltider og sikre, at de får det anbefalede proteinindtag.
Den lille tablet er en tygge-tablet, og den er udviklet af virksomheden ToftCare, Aalborg Universitetshospital Kulinarium samt virksomhederne Pedersen Medical og Engredo med støtte fra Future Food Innovation Development puljen.
- Vores mål med det her projekt var at gøre det så lempeligt som muligt for patienterne og borgerne og få så mange aminosyrer som muligt, fortæller Peter Toft, CEO hos ToftCare,
- Og så var det vigtigt for os, at folk faktisk havde lyst til at spise produktet. Og det er en kæmpe udfordring, når du har at gøre med mennesker, som virkelig ikke har lysten til at spise.
Produktet endte i en tygge-tablet, der har forvandlet aminosyrernes dårlige smag til god.
- Patienterne får rigtig mange tabletter, og derfor skulle vores produkt være en tygge-tablet. Tabletten indeholder aminosyrer og stimulerer spytsegregation, da de fleste patienter og borgere også lider af mundtørhed og deraf får betændelse i munden, fortæller Peter Toft.
Tygge-tabletten er blevet testet på patientnært personale, altså diætister og sygeplejersker, som alle kan se fordelene ved tygge-tabletten, der er nytænkende måde og få næring i de småtspisende patienter.
Fundamentet for et Future Food Innovation Development projekt er samarbejde mellem flere partnere – fra både industri- og forskningsverdenen. Og dette fundament har været til stor gavn i SuperTab projektet.
- Vi var ikke nået dertil, hvor vi er i dag med tabletten uden vores projektpartnere. Vi har hver især kunne skyde ind med relevante kompetencer – kompetencer som har gjort, at vi er nået i mål, fortæller Peter Toft,
- Med støtten fra Future Food Innovation Development puljen står vi i dag med en færdig prototype, som er testet og blevet belyst fra alle kritiske punkter. Og det er vi glade for.
En lille tablet skal gøre store underværker
/Default.aspx?ID=8092&newsid=2741&Action=1&M=NewsV2&PID=31800
https://www.ffbi.dk