• Tilmeld nyhedsbrev
  • Kontakt
  • Søg
Agro Business Park
  • Forside
  • Søg puljen
  • Cases
  • Aktiviteter
  • Nyheder
  • Om FFBI
  • Log ind
  • Tilmeld nyhedsbrev
  • Kontakt
  • Søg puljen
  • Cases
  • Aktiviteter
  • Nyheder
  • Om FFBI


  • Du er her:
  • Forside
  • / Nyheder
  • Du er her:
  • Nyheder

Fra grumset til lækker softice: BÆLG vil eksperimentere med at lave softice af deres sidestrøm

25. januar 2022

Kan man lave softice af kikærtevand? Hvis man spørger Martin Hansen, Benjamin Pedersen og Mikkel Præst fra den danske konfekturevirksomhed BÆLG er svaret ja, og det er lige præcis det projekt, de tre nu har kastet sig ud i, når de vil anvende sidestrømmen fra deres produkt til at skabe softice.

Hvordan laver man blød og lækker softice ud af grumset kikærtevand? Lige præcis det spørgsmål stiller de tre indehavere af BÆLG sig selv, da de i 2020 begynder at tænke cirkulær økonomi ind i deres forretning.

Egentlig er virksomheden, der blev grundlagt i 2018, sat i verden med dét formål at skabe en god plantebasereret snack med fokus på danske bælgfrugter for at gøre konfekture endnu mere klimasød end det, der allerede eksisterer på markedet.

I takt med virksomhedens udvikling og videre proces er de tre iværksættere nu begyndt at lege med tanken om, at anvende restproduktet fra de veganske snacks, der danner grundstenen for deres forretning.

”Vi så hinanden i øjnene og blev enige om, at vi kunne gå endnu længere med vores produkt og vores ønske om, at gøre det så klimasød som muligt, og vi besluttede, at tiden var inde til at indtænkte cirkulær økonomi og anvendelse af de restprodukter, der opstår i produktionen” fortæller Mikkel, som blev en del af BÆLG i 2020. Og her kommer den cirkulære tankegang altså ind i billedet.

Vegansk softice med masser af proteiner

Helt grundlæggende vil BÆLG eksperimentere med at anvende den sidestrøm, der naturligt opstår, når de danske kikærter fra produktionen af de veganske snacks koges op.

Det kogevand, der opstår i processen kaldes aquafaba, og udover at have et stort indhold af proteiner og næringsstoffer har det den egenskab, at det, på samme måde som æg, har en emulgerende effekt og derfor kan piskes op til et stift skum. Og fordi aquafaba er et rent vegansk produkt, ligger der her en mulighed for at udvikle en vegansk softice. Og som Mikkel forklarer: ”Det ville være en synd at smide kogevandet fra de danske kikærter ud, da de jo er af en utrolig god dansk økologisk kvalitet”.

Sparring på tværs af kompetencer for bedste resultat

Planen er først og fremmest at skabe en frisk softice, som vi kender den ud fra de retningslinjer, der forelægger for, hvad en is er og skal kunne. For at opnå den bløde konsistens, som en softice er kendetegnet ved, vil BÆLG blandt andet benytte lærerbogsopskrifter og ”best practices” i forhold til fryseteknikker, sukkerindhold, fedt- og tørstofindhold, så de ender med et produkt, der i sin smag, konsistens, udseende og ”mouthfeel” minder om en klassisk softice, som vi kender den.

BÆLG har allieret sig med specialister fra Teknologisk Institut og Bornholms Ismejeri, som alle bidrager med stærke kompetencer. Viden omkring, hvordan aquafaba opfører sig vil være vigtig viden, som forventes at give BÆLG store muligheder for vækst med nye produkter, og på den måde understøtte hele bølgen med danske bælgfrugter i dansk landbrug.

Projektet er et samarbejde mellem BÆLG, Teknologisk Institut og Solskin ApS/Bornholms Ismejeri og er blevet tildelt et projektbudget på 1.200.000 kr. fra Future Food & Bioresource Innovation til test og udvikling af produktet.  

 

”At vi fik tildelt puljen har gjort, at vi har fået mere mod på projektet, fordi det viser, at der er andre end os, der tror på det her projekt og validerer det, vi har gang i. Det har givet os mod på at fokusere 100 % på projektet og kaste os ud i dét, vi brænder for.” siger Mikkel om at få tildelt puljen.

 

Udover BÆLG har tre andre plantebaserede projekter fået tildelt midler fra FFBI-programmet

  • Planteslagterne: Udvikling af plantebaseret pålægspølse
  • Umamamia/F.K. Brandt: Udvikling af et umamisubstrat
  • Nordic Chufa: Plantebaseret drik og ”koldskål” lavet på chufa

Future Food & Bioresource Innovation er godkendt og finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EUs Regionalfondsmidler. Bag programmet står et konsortium bestående af parter, som er førende inden for innovation af fødevarer og bioressourcer i Danmark: Food & Bio Cluster Denmark, Erhvervshus Midtjylland, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Teknologiske Universitet og Teknologisk Institut.

Er du interesseret i at høre mere om programmet eller overvejer du at søge?

Kontakt Astrid Pryds Hansen på aph@foodbiocluster.dk eller 29815351. Astrid giver gerne sparring på projektidé og ansøgningsmateriale.

 

Tilbage

Fra grumset til lækker softice: BÆLG vil eksperimentere med at lave softice af deres sidestrøm /Default.aspx?ID=8092&newsid=2970&Action=1&M=NewsV2&PID=31800 https://www.ffbi.dk/Files/Images/Nyheder/Baelg_940x520.jpg

Future Food & Bioresource Innovation har til formål at styrke innovationskraften og sikre et internationalt konkurrencedygtigt fødevareerhverv

Future Food & Bioresource Innovation

v/Food & Bio Cluster Denmark

Aarhus

Agro Food Park 13
8200 Aarhus N

Viborg

Niels Pedersens Allé 2
8830 Tjele


Tlf.: 2534 1833
Mail: klk@foodbiocluster.dk

Tilmeld nyhedsmail

Få vores nyhedsmail med nyt om puljen, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation. 

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bekræfter du at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.

Tilmeld nyhedsmail

Få vores nyhedsmail med nyt om puljen, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation.

Future Food Innovation

Tak for din tilmelding. Du er nu tilmeldt Future Food & Bioresource Innovations nyhedsmail.


Når du klikker på ”Tilmeld nyhedsbrev”, siger du samtidig ja til at modtage vores nyhedsmail med nyt om åbne puljer, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation. Du bekræfter desuden at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.
Tilmeld nyhedsmail

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?