25. januar 2022
I kampen for at reducere klimapåvirkningen i produktionen af fødevarer, har Nature Preserve udviklet et stykke software, der giver slutbrugeren mulighed for at spore lagerstrømme og klimapåvirkning af en bestemt fødevare gennem hele forsyningskæden.
Med et enkelt scan af en QR-kode på produktets emballage kan forbrugeren i supermarkedet blive oplyst om produktets rejse fra jord til bord og det klimaaftryk, det har efterladt sig undervejs. Men hvordan overbeviser man andre fødevareproducenter om, at de skal investere i et produkt, der for nogle kan virke abstrakt og kompliceret? For Nature Preserve var svaret oplagt: ”Show it, don’t tell it” – og netop det har de gjort. Virksomheden er nemlig gået hele vejen og har skabt et produkt i form af en juice lavet på overskudsproduktionen af gulerødder, hvor de kan markedsføre deres software og QR-koden ved at vise funktionen ”in real life”.
Som forbruger kan klimabevidste indkøb være noget af en jungle, og vi har nok alle prøvet at stå i grøntafdelingen i vores lokale supermarked og vægte danske og udenlandske tomater og jordbær op mod hinanden i forsøget på at danne os et overblik over det mest klimavenlige alternativ. Her spiller transport, emballage, kultiveringsmetoder osv. en stor rolle ,og vi famler til tider i blinde, når vi som forbruger skal træffe det ”rigtige” valg. Og endnu mere uigennemskueligt bliver det, når vi bevæger os væk fra frugt- og grøntafdelingen og skal forsøge at gennemskue de øvrige produkter på hylderne i supermarkedet. Men de forvirrede dage i supermarkedet kan ganske nemt ske at være talte, for nu har food-tech-virksomheden Nature Preserve udviklet et stykke software, hvor slutbrugeren ved hjælp af en QR-kode, kan blive meget klogere på produktets vej fra jord til bord. Men, hvad der nu er blevet til et endeligt slutprodukt i form af en QR-kode, startede i sin tid med en kollega, der var vild med smoothies, og en frustration over den høje procentdel af frugt og grønt, der ender som affald på grund af overproduktion.
Idéen til at frysetørre og purere frugt og grønt opstod egentlig, da CEO af Nature Preserve, Anantha Peramuna, under sin ph.d. på DTU delte kontor med en kollega, der var meget begejstret for smoothies. Begejstringen for blendet frugt og grønt betød, at grøntsagsskuffen i kontorets tekøkken ofte var belæsset med ingredienser, der ikke nåede at blive blendet, før de gik i forrådnelse. Lugten, der spredte sig i kontoret, fik Anantha til at tænkte i løsningsmuligheder, og her af udsprang altså ideen til at dehydrere frugt og grønt, så holdbarheden af det blev forlænget, og lugten elimineret. Og med denne tanke opstod springbrættet også til at tænke større og bredere. For hvis man kan forlænge levetiden på frugt og grønt ved at dehydrere det, opstår der pludselig muligheder for at udnytte restprodukt og overproduktion i fødevareindustrien, før det går i forrådnelse.
Og med den tanke opstod virksomheden Nature Preserve, der i 2018 realiserede ideen om at dehydrere overskudsproduktionen fra frugt og grøntsager til en puré- eller pulverlignende konsistens, hvor der blot skal tilsættes vand, før man har en lækker juice eller smoothie. Med støtte fra programmet Future Food & Bioresource Innovation, der blev benyttet til at udvikle projektet og sikre vigtige foranstaltninger såsom fødevaresikkerhed og smag, kunne Nature Preserve præsentere verden for virksomhedens første juice lavet på overskudsprodukter fra frugt- og grøntproduktion. Produktet hedder Lovi Juice, og deres 700 mls juice baseret på gulerødder fra overproduktion er fra midt januar 2022 at finde på hylderne i Rema 1000 i Danmark.
Fordi Nature Preserve nu står med et produkt i form af en juice, hvor data om både råvarer og processering er tilgængelig, har de mulighed for at præsentere deres ene produkt (Softwaren og QR-koden) ved hjælp af deres andet produkt (juice) og egentlig også visa versa. Ved hjælp af QR-koden kan slutforbrugeren se, hvad de har at gøre med, når de skal træffe et valg i supermarkedet, mens juicen i sig selv er et pragteksemplar på klimabevidst fødevareproduktion. QR-koden og softwaren bag fungerer som en dynamisk sladrehank, hvor produktets aftryk bliver kalkuleret på dets vej fra jord til bord. Ved hjælp af en såkaldt ”Block Chain”-teknologi kan Nature Preserves analysealgoritmer spore produktets aftryk på miljøet, hvor data nemt kan variere fra produkt til produkt alt afhængig af råvarens rejse.
”Datasættet, der bliver samlet på produktets rejse, vil i sidste ende være tilgængelig på et dashboard, der hjælper producenterne til at forstå deres produktets miljøaftryk, og dermed til at gøre noget for at nedsætte deres CO2-aftryk, og i sidste ende kommunikere dette til forbrugeren” siger stifter af Nature Preserve Anantha Peramuna og forklarer, at der med softwaren og den data, der indsamles, også er mulighed for at karaktergive et produkt efter eks. Eco-score. Systemet kan både anvendes i hele forsyningskæden, hvor data opsamles efterhånden, som produktet bevæger sig fra sted til sted i kæden, eller i en enkelt del af forsyningskæden. Hvis sidstnævnte vælges, kan Nature Preserves analysealgoritmer for aftryk stadig fremvise klimapåvirkning for de resterende dele af kæden.
For producenter er der altså mulighed for at investere i et kommunikationsværktøj, hvor information nemt og enkelt kan overdrages til forbrugeren ved hjælp af en QR-kode på produktets emballage, hvor producenten kan fremvise gode resultater og skabe gennemsigtighed for forbrugeren. Samtidig er det også Nature Preserves håb, at softwaren kan være med til at sætte en stopper for greenwashing blandt fødevareproducenter, fordi det nu ikke længere er nok at fortælle historien om de gode gerninger – det skal også kunne bevises med data.
”Det er vores håb, at alle typer af producenter af landbrugsfødevarer vil afprøve vores platform, og altså ikke kun de producenter, der allerede forsøger at gøre noget godt for miljøet. Forskningen viser, at det miljømæssige aftryk kan variere op til 50 gange i produktionen af samme produkt, og derfor opstår der altså et vælg af muligheder for at reducere deres aftryk” forklarer Anantha Peramuna.
10 danske og internationale fødevarevirksomheder af forskellige art har nu skrevet sig op til at afprøve Beta-versionen a Nature Preserves software. Nature Preserve skal derfor i den kommende tid udvikle og afprøve softwaren, så den nemt kan tilpasses alle fødevarer og det gældende lands klimamålsætninger og fokusområder. Med Nature Preserves juice og QR-kode er der altså i sandhed tale om en win-win-situation. Juicen stod klar på hylderne i REMA 1000 den 15. januar i år.
Læs mere om Nature Preserve her og se med her, hvor stifter og CEO hos Nature Preserve, Anantha Peramuna, fortæller om Lovi Juice, og hvordan det fungerer som showcase for deres nye teknologi.
Future Food & Bioresource Innovation er godkendt og finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EUs Regionalfondsmidler. Bag programmet står et konsortium bestående af parter, som er førende inden for innovation af fødevarer og bioressourcer i Danmark: Food & Bio Cluster Denmark, Erhvervshus Midtjylland, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Teknologiske Universitet og Teknologisk Institut.
Juice med QR-kode, der sladrer om klimaaftryk, har fundet vej til hylderne i REMA 1000
/Default.aspx?ID=8092&newsid=2972&Action=1&M=NewsV2&PID=31800
https://www.ffbi.dk/Files/Images/Nyheder/nature-preserve_940x520.png