28. maj 2021
Den lille start up-virksomhed Casju kom i gang med støtte fra vores Future Food & Bioresource Innovation-projekt. Nu er syrligt-søde karameller produceret af restproduktet fra produktionen af cashewnødder på vej mod markedet.
Casjus karameller har været et stort tilløbsstykke på COOP Crowdfunding i efteråret 2020, og nu kan Marianne Dujim købe en karamelmaskine. Privatfoto
Hver gang, du sætter tænderne i en lækker cashewnød, bliver en hel cashew-frugt på størrelse med et æble smidt ud. En syrligt-sød frugt, som sagtens kan bruges, men som er endt som et restprodukt i den store nøddeproduktion. Alene i Afrika bliver der hvert år smidt i omegnen 16 millioner tons cashew-frugt ud.
Det opdagede Marianne Duijim og hendes specialemakker Camilla Daoust, da de i 2018 rejste til Tanzania for at skrive speciale om netop cashewnøddens værdikæde.
Her så de, hvordan tonsvis af udmærkede men hurtigt fordærvende cashew-frugter endte som affald. Og de begyndte at idéudvikle på, hvordan de kunne give frugten en plads i værdikæden.
De to specialestuderende prøvede først at lave marmelade på cashew-frugten. Og en hel masse andre ting. De skelnede til Sydamerika, hvor der også bliver produceret cashew-nødder – og hvor frugten typisk bliver lavet til juice. På et tidspunkt finder de ud af, at der er en del pektin i frugten, som de vil forsøge at udvinde.
Pektin er en fiber, som kan bruges som naturligt, vegansk stivelsesmiddel. Og det er nogenlunde her, det lille initiativ bliver en del af projektet Future Food Innovation (i dag Future Food & Bioresource Innovation), hvor de får økonomisk støtte til projektet – og bliver koblet sammen med Teknologisk Institut til deres eksperimenter med cashew-frugten.
”Uden den støtte og anerkendelse, tror jeg ikke, vi var kommet i gang med Casju. Selv om firmaet i dag kun bliver drevet af mig, og selv om vi ikke arbejder med pektinen længere, så kunne vi ikke være kommet hertil, uden Future Food Innovation. Det har givet os en forståelse for at arbejde i fødevarebranchen og givet et stort netværk – det har helt sikkert været afgørende for, hvor vi er i dag,” siger Marianne Duijim, der i dag har taget Casju i en helt anden retning.
Det viste sig nemlig, at pektinen ikke var af høj nok kvalitet til, at det kan betale sig bæredygtighedsmæssigt at udvinde den. Men Marianne gav ikke op. Der måtte være noget, den søde frugt kunne bruges til.
Flere forsøg og eksperimenter senere er det lykkedes at udvikle en paste af frugten. En paste, der fungerer rigtig godt i karameller.
I samarbejde med Social Foodies har hun fået sat gang i en produktion af håndlavede, veganske og bæredygtige karameller.
I efteråret 2020 har Casju kørt crowdfunding igennem Coops platform – og rejst fire gange så mange midler, som hun havde håbet på.
”Nu venter jeg bare på, at min nye karamelmaskine ankommer, så jeg kan komme i gang med at producere i større skala. Og så er jeg ved at tilpasse produktet til detail, og håber, jeg få det i forretningerne hos eksempelvis Social Foodies og Irma, ” fortæller Marianne Duijim.
”Herefter vil jeg så gerne finde andre muligheder for at bruge pasten, så jeg kan skabe flere bæredygtige produkter af cashew-frugten og udvikle det her brand med eksempelvis is og barer – og gøre den her smag mere kendt,” slutter Marianne Duijim.
Hun har allerede gang i næste udviklingsprojekt og i uge 22 starter en ny Coop crowdfunding-kampagne i samarbejde med en anden start-up. Du kan læse mere på casju.dk
Future Food & Bioresource Innovation drives af Food & Bio Cluster Denmark og er godkendt af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og finansieret af EU’s Regionalfondsmidler.
Mariannes karameller giver cashew-frugten en plads i værdikæden
/Default.aspx?ID=8092&newsid=2861&Action=1¤tPage=1&M=NewsV2&PID=31800
https://www.ffbi.dk/Files/Images/Projekter/Billeder/Casju-karameller.png