• Tilmeld nyhedsbrev
  • Kontakt
  • Søg
Agro Business Park
  • Forside
  • Søg puljen
  • Cases
  • Aktiviteter
  • Nyheder
  • Om FFBI
  • Log ind
  • Tilmeld nyhedsbrev
  • Kontakt
  • Søg puljen
  • Cases
  • Aktiviteter
  • Nyheder
  • Om FFBI


  • Du er her:
  • Forside
  • / Nyheder
  • Du er her:
  • Nyheder

Vegansk ost på danske råvarer

10. september 2020

Virksomheden DICAS er derfor gået i samarbejde med Mad Synergi og Teknologisk Institut om udviklingen af en basisopskrift på vegansk "ost" på danske råvarer. Projektet støttes af Future Food & Bioresource Innovation.

Kilde: Teknologisk Institut

Markedet for vegansk "ost" er i vækst, men der findes i dag ingen danskproducerede produkter på markedet. Virksomheden DICAS er derfor gået i samarbejde med Mad Synergi og Teknologisk Institut om udviklingen af en basisopskrift på vegansk "ost" på danske råvarer. Projektet støttes af Future Food & Bioresource Innovation.

Et stigende antal forbrugere vælger en helt eller delvist plantebaseret kost. Resultatet er en stigende efterspørgsel efter plantebaserede produkter, såsom vegansk ”ost”. Mange forbrugere vil gerne holde fast i etablerede vaner som en ”oste-mad”, når de spiser plantebaseret. Det er ikke nødvendigvis en nem opgave, da det er svært at ramme smag og tekstur. Det kalder derfor på et større udviklingsarbejde, som Future Food Innovation nu investerer i.  Dermed skulle man gerne kunne nå det første stykke vej i udviklingen.

Ny opskrift med danske råvarer
DICAS driver i dag detailhandel med specialoste som det primære produkt. Christian Majgaard forklarer her, hvorfor de vil ind på markedet for veganske oste:

– Vi får ofte henvendelser fra kunderne i vores butik på veganske varianter. Vi er gået i samarbejde med Mad Synergi, som skal producere for os, og med Teknologisk Institut, der skal hjælpe os med at få udviklet en basisopskrift baseret på deres viden om ingredienser og fremstillingsmetoder, fortæller Christian Majgaard.

Christian Majgaard fortsætter:

– Der findes i dag produkter, som stort set består af kokosolie og vand tilsat en række e-numre. Vi mener, det kan gøres bedre i forhold til både sundhed, bæredygtighed, smag og konsistens ved at bruge danske råvarer og færre ingredienser, udtaler Christian Majgaard.

Et stærkt team
Ambitionen for projektet er således at nå frem til en prototype, som både er bæredygtig, men også smags- og ernæringsmæssigt er i top. Ud fra den kan en række varianter og yderligere tilpasninger udvikles efter projektets afslutning. Teamet bag udviklingen underbygger den ambition, da den tæller flere professionelle kokke fra Mad Synergi og Anne Majgaard, som er en af Danmarks førende kogebogsforfattere, samt udviklere fra Teknologisk Institut.

Fokus på smag og tekstur
Første skridt er udviklingen af en basisrecept på et plantebaseret alternativ til en klassisk dansk skæreost. Den udgør ca. 60 % af al den ost, der konsumeres i Danmark. Udenlandske producenter har et manglende fokus på denne type ost, da det er en dansk kategori. Derfor findes der ikke produkter på markedet i dag. 

Teknisk konsulent Jacopo Valeri fra udviklingskøkkenet FoodtureLab på Teknologisk Institut skal bistå med udviklingen af opskriften. Her tages viden og faciliteter i brug for at komme i mål:

– Det er en kompleks opgave at ramme den rette tekstur, men vi forventer at tage første skridt i dette projekt sammen med partnerne. I FoodtureLab har vi erfaring med udvikling af plantebaserede produkter fra andre kategorier samt viden om tekstur, ingredienser og smagsgivere, som kan bruges her, fortæller Jacopo.

Via FoodtureLab er der adgang til en lang række analytiske fødevarelaboratorier på Teknologisk Institut. Basisopskriften vil her løbende blive testet for tekstur, skærbarhed og holdbarhed.

Brug for yderligere investeringer i viden og udvikling
Selvom partnerkredsen forventer at komme langt indenfor rammerne af det bevilgede projekt, er det en kategori, som kræver en del udvikling og vidensopbygning, også i årene fremover.

– Selv efter dette projekt er der masser af potentiale i at udvikle viden og produkter indenfor området. Forbrugere vil blive ved med at efterspørge flere og bedre produkter. Vi forventer, at der vil blive behov for fortsat produktudvikling og vidensopbygning indenfor denne kategori i de kommende år, slutter Jacopo Valeri, Teknologisk Institut.

Projektet er støttet af Future Food & Bioresource Innovation, der er finansieret af Region Midtjylland og EU’s Regionalfond. 

Læs mere om projektet her. 

Tilbage

Vegansk ost på danske råvarer /Default.aspx?ID=8092&newsid=2722&Action=1¤tPage=2&M=NewsV2&PID=31800 https://www.ffbi.dk

Future Food & Bioresource Innovation har til formål at styrke innovationskraften og sikre et internationalt konkurrencedygtigt fødevareerhverv

Future Food & Bioresource Innovation

v/Food & Bio Cluster Denmark

Aarhus

Agro Food Park 13
8200 Aarhus N

Viborg

Niels Pedersens Allé 2
8830 Tjele


Tlf.: 2534 1833
Mail: klk@foodbiocluster.dk

Tilmeld nyhedsmail

Få vores nyhedsmail med nyt om puljen, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation. 

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bekræfter du at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.

Tilmeld nyhedsmail

Få vores nyhedsmail med nyt om puljen, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation.

Future Food Innovation

Tak for din tilmelding. Du er nu tilmeldt Future Food & Bioresource Innovations nyhedsmail.


Når du klikker på ”Tilmeld nyhedsbrev”, siger du samtidig ja til at modtage vores nyhedsmail med nyt om åbne puljer, projekter, events mv. i regi af Future Food & Bioresource Innovation. Du bekræfter desuden at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.
Tilmeld nyhedsmail

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?